piata de capital
piata de capital - home contact

piata de capital piata de capital
Piata de capital - Home
Prezentarea pietei de capital
si Bursei de Valori Bucuresti
Analiza rentabilitate risc
a actiunilor
Portofolii de risc minim la
Bursa de Valori Bucuresti
Detalii despre firmele
analizate
Cotatii actiuni
Analiza unei Actiuni
Analiza unui Portofoliu
format din 2 actiuni
Analiza portofolilori de risc
minim formate din 2 actiuni
Date Detinute
Surse

 

 

inapoi la prezentarea pietei de capital si Bursei de Valori Bucuresti

1.5 Tranzactionarea actiunilor
Tranzactionarea actiunilor cotate nu se realizeaza direct de catre detinatorii acestora, ci numai prin intermediul unor societati specializate numite Societati de Servicii de Investitii Financiare (SSIF). Va trebui sa selectati o asemenea societate prin care sa derulati tranzactiile. Lista completa a SSIF se gaseste pe site-urile oficiale ale BVB si Rasdaq. Pentru a tranzactiona actiuni pe una sau ambele piete organizate, trebuie parcurse urmatoarele etape:
- se selecteaza un numar de societati de servicii de investitii financiare, in functie de reputatia acestora in piata, proiectele derulate, recomandari, etc;
- se ia legatura cu aceste societati prin telefon si se clarifica anumite aspecte referitoare la: nivelul comisioanelor percepute, suma minima necesara pentru deschiderea unui cont, posibilitatea transmiterii de ordine prin telefon, etc;
- odata aleasa o societate si stabilita o intalnire, se va lua legatura la sediul acesteia cu o persoana autorizata (numita broker) si se va depune o suma de bani initiala pentru realizarea tranzactiilor (proces numit "deschidere de cont"). Suma poate fi depusa in numerar sau transferata prin virament bancar;
- in continuare, in suma banilor disponibili in cont la SSIF, se vor lansa ordine de cumparare si vanzare de actiuni, telefonic sau la sediul societatii. Societatea de interdmediere va prezenta periodic un raport ("extras de cont") asupra tranzactiilor efectuate si asupra situatiei numerarului din cont precum si informatii cu privire la societatile cotate (sumarele tranzactiilor, analize, etc).
Principalele tipuri de ordine de vanzare/cumparare sunt:
- la pretul pietei: actiunile sunt vandute/cumparate la pretul existent pe piata, format prin cerere si oferta;
- la pret limita - prin care cel care tranzactioneaza actiuni specifica brokerului un anumit pret limita de efectuare a tranzactiei: un pret minim de vanzare sau un pret maxim de cumparare. Exemplu:
"Cumparati 1000 actiuni nu mai scump de 0.5000 RON/actiune".
Comisioanele percepute de societatile de servicii de investitii financiare se aplica tuturor tranzactiilor de cumparare si de vanzare a actiunilor. Nivelul comisionului este de regula intre 0,50% si 2,00% si depinde de valoarea tranzactiilor. De regula, nu se percep comisioane pentru operatiile cu numerar (depuneri de numerar), desi pot exista exceptii, iar numerarul depus la SSIF nu este purtator de dobanda.

Preschimbarea certificatelor de actionar in bani
Preschimbarea certificatelor obtinute in cadrul procesului de privatizare in bani se realizeaza tot la sediul unei societati de servicii de investitii financiare, prin vanzarea actiunilor detinute prin acesta. In acest caz, se completeaza un formular la sediul societatii, urmand ca aceasta sa efectueze vanzarea actiunilor de pe certificat si sa va transmita banii obtinuti din vanzare, percepand un comision.
Cu alte cuvinte, banii nu sunt incasati pe loc, ci numai dupa vanzarea efectiva pe piata a actiunilor (si in numai in cazul in care aceasta vanzare se realizeaza in termenii conveniti). Tineti cont si de pretul limita de efectuare a tranzactiei pe care il specificati. In cazul in care pretul (cursul de vanzare a actiunilor) de pe piata este mult inferior pretului specificat de dvs., este posibil sa nu existe nici un cumparator interesat de actiunile dvs, si preschimbarea certificatului in bani sa nu se poata realiza.
De asemenea exista posibilitatea ca societatea la care dvs. aveti actiuni sa nu fie inca cotata pe nici una din piete sau sa fie suspendata (temporar) de la tranzactionare din anumite motive, cazuri in care trebuie sa asteptati (re)inceperea tranzactiilor cu actiunile respective.
Preschimbarea certificatului de actionar in bani prin intermediul unei SSIF este modul corect si legal de efectuare a acestei operatii. Nu puteti vinde certificatul dumneavoastra in mod direct unei alte persoane, pe de o parte pentru ca nu este legal, iar pe de alta parte pentru ca oricum ati obtine un pret mai bun la o SSIF (cel care cumpara certificatul de la dvs nu are alta optiune decat sa il vanda mai tarziu unei SSIF). Vanzarea actiunilor conferite de certificatul de investitor prin intermediul unei SSIF nu se poate face decat de persoana posesoare a certificatului respectiv.
Pentru vanzarea actiunilor este nevoie de un document aditional numit extras de cont. Acesta se obtine de la firma care pastreaza registrul actionarilor societatii la care investitorul are actiuni.

inapoi la prezentarea pietei de capital si Bursei de Valori Bucuresti


aesir webdesign | blog-muzica.com | Agentii de turism | Retete de slabit